Thursday, September 20, 2012

Stroke dan Vivix

KESIHATAN ITU TIDAK TERNILAI

dah lama saya mencari apa yang sesuai untuk pesakit stroke....Alhamdulillah.....satu testimonial yang cukup menarik bagi pandangan saya...

petikan dari blog ummuain

Hari ni sangat happy sebab dapat tahu promo bulan September jatuh kepada vivix..OOoooo yeeeaaah..Mak stroke pada 30 november 2011 dan 2/3 daripada otak kiri dah mati...tubuh bahagian kanan yang tak boleh bergerak. Bahagian Vibral pula kena kat speech expression.. Mak boleh faham apa yang kita cakap dan boleh proses tapi bila nak keluarkan perkataan dan nak bagitahu tak dapat..
mula2 kena memang tragis, tak boleh bangun..nak express 'feeling' pun tak dapat apatah lagi benda2 lain..makan tak boleh..berhari2 juga puasa sebab doktor monitor otak takut makin membengkak @edema jadi kena operatelah buka tempurung..tapi bila nampak otak ok dan pengembangan tak ketara jadi tak operate jadi boleh start bagi bagi minum ikut tube.. huhu sakit tu.. nak menelanpun tak larat.. Kesian.. Selama 8 hari mak dirawat di HUSM tapi tiada apa2 tindakan dan biar macam tu je.. Lepas tu nampak batuk2 dan berkahak.. Adik-beradik fight jugalah minta mak dipindahkan ke Hospital Perdana.. Daripada tak buat apa2 sebab nampak mak makin lemah..

Bila dipindahkan je, belum warded lagi baru kat lobi Hospital Perdana, Pihak Hospital buat ECG dan dekat situ dapat tahu mak ada masalah jantung iaitu injap jantung sempit dan kemungkinan disebabkan jangkitan kuman semasa kecil terus masukkan mak ke CCU. mak seorang yang mementingkan kesihatan, memang selalu jogging dan bersenam.. Medical checkup pun selalu buat.. Seminggu sebelum kejadian mak telefon bagitahu semua cantik.. Tekanan darah ok, diabetes takde, kolestrol tinggi sikit 6.7 tapi belum sampai kena makan ubat kolestrol lagi dan boleh dikategorikan masih normal untuk individu yang sihat tanpa sebarang masalah..

Pakar Neurologist DR Munawwir yang rawat mak pun kagum sebab kebiasaannya orang yang hadapi masalah injap jantung dah menunjukkan tanda pada setiap kehamilan dan pada usia 40-an..Tapi mak hanya dapat tahu bila usia 55 tahun. Doktor jangka 6 bulan mak dah boleh jalan dan setahun dah boleh jogging.

Ubat yang mak makan sekarang

  1. Nootropil
  2. Amiodarone
  3. Simvastatin
  4. Warfarin
Disebabkan dah lebih 6 bulan tapi masih belum recover, saya cuba bagi mak Vivix.. Sebelum ni tak bagi sebab saya takut mempengaruhi kadar kecairan darah mak sebab ambil Warfarin kan..Lepas 'study' punya 'study' dan yakin, saya tekad belikan mak Vivix beberapa hari lepas bila saya bawa mak balik KL ni.. Dalam waktu terdekat ni akan buat test kecairan darah juga..

Alhamdulillah dalam tempoh 2 3 hari bagi mak Vivix ada peningkatan. Tangan mak yang dah mengerekot keras dah mula lembut dan ringan semula.. dan semalam abang dah 'train' mak berjalan guna tongkat satu berkaki empat.. Memang dah boleh..Syukurkan


kita hanya mampu berusaha untuk yang terbaik..Allah yang menentukan segalanya..Vivix bukan hanya sekadar untuk Stroke, malah untuk kesihatan yang menyeluruh..
Sayangi keluaarga anda!!


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Template by:

Free Blog Templates